fotograf Livio Vodopivec


Information till dig som modell om vad du skall tänka på


 

COPYRIGHT

©Livio vodopivec gäller för samtliga bilder som visas i denna hemsida.

Bilderna får inte användas till något, utan skriftlig tillåtelse av Livio Vodopivec

Tänk på din egen säkerhet

Det är inte farligt att vara modell om man inte ger sig in i något okänt. Har man bestämt möte med en helt okänd person bör man alltid vara på sin vakt. Har man visat intresse för att jobba som modell så finns det alltid skrupelfria personer som vill utnyttja dig på olika sätt.

Här är några riktlinjer du bör följa:

Blir du kontaktad av någon okänd som är intresserad av dig som modell. Kontrollera då personen / företaget noga. Be om så mycket upplysningar som möjligt, t ex namn, telefonnummer, adress. Ju mer information desto lättare kan du kontrollera att företaget finns eller att personen verkligen är fotograf och den person han/hon uppger sig vara. Be om referenser på andra modeller / kunder, och kontakta någon av dessa för att verifiera upplysningarna.

Om det är en agentur som du kommer i kontakt med fråga då om de har licens till att driva en modellagentur. Är det en licencierad agentur så tar de endast provission på arbete de förmedla. Är det en agentur utan licens så fungerar dom oftast så att dom tjänar pengar på dig och dina drömmar. Du måste tex betala för att vara med i deras katalog/register utan några garantier på att nu någonsin kommer få ett uppdrag.

Bestäm möte med okända människor under dagtid och helst på ett kontor eller liknande. Har du inte fått någon adress eller dylikt av personen och bestämmer träff på en öppen plats, så har du ingen koll på personen är den han utger sig för att vara.

Se till så att det alltid är någon som vet vart du skall, vem du skall möta och hur lång tid det tar. Hör av dig till den personen ifall det hela drar ut på tiden. Nu för tiden är det lätt att bli kontaktad vi mobiltelefon - ha en med dig.

Känner du dig osäker så ta med en god vän till mötet / fotograferingen som får agera förkläde åt dig. Under fotograferingen är det inte alltid lämpligt att förklädet är med, då det kanske stör både dig och fotografen. Bäst är då ifall han/hon vistas i ett annat rum bredvid. Om du är det minsa osäker, ha då med en person till mötet/fotograferingen.

Skriv alltid ett modellavtal/kontrakt som säger vad bilderna får användas till och inte. Om det gäller en modellagentur, be då om att få det överenskomna skriftligt. Kan agenturen inte ge dig det dom lovar på papperet så kanske det är så att det är tomt prat från deras sida.

Innan en fotografering skall du och fotografen gå igenom vilken typ av bilder som skall tas. Låt fotografen berätta hur han/hon tänkt sig bilderna och hur det skall gå till. Ställ inte upp på något som du inte vill och låt dig inte övertalas. Ändra dig inte efter att du kommit överens med fotografen om vilken typ av bilder som skall göras. Håll dig till det ni kommit överens om.

KOM IHÅG ATT DIN SÄKERHET ÄR DITT EGET ANSVAR


Har du några frågor, synpunkter eller kommentarer på denna text, så hör av dig till mig. I Kontakt finner du info om hur det går att kontakta mig.

 


 

Webmaster©Livio Vodopivec

 

Visitor