fotograf Livio Vodopivec


Fotografen

Teknik jag använder

Stå modell

Jag fotograferar både med småbild- och mellanformatfilm samt digitalt (APS-C format).

Som smÄbildskamera anvÀnder jag för tillfÀllet ett kamerahus för svartvitt och ett för fÀrg. För svartvitt har jag ett Pentax MZ-5 och för fÀrg Pentax MZ-5n. Jag anvÀnder samma objektiv till bÄda kamerorna, ett SMC Pentax FA 50/1,4, Tamron SP Di AF 90/2,8. Det sistnÀmnda Àr mitt favoritobjektiv.

Har även börjat använda digitalkamera och denna är Pentax *ist DS.

För mellanformat använder jag ett kamerahus som heter Kiev 88. Detta är en Rysk kopia på första Hasselbladaren. Tungt kamerahus men som klarar det man begär av det. Till detta har jag tre objektiv från Carl Zeiss JENA(dåvarande DDR), Sonnar 180/2,8, Biometar 80/2,8 och Flektogon 50/4. 

COPYRIGHT

©Livio Vodopivec gĂ€ller för samtliga bilder som visas i denna hemsida.

Bilderna får inte användas till något, utan skriftlig tillåtelse av Livio Vodopivec

I studion använder jag ett eller två blixtagregat från Hensel. Vid porträtt använder oftast jag en blixt med vitt paraply och reflexskärm för att lätta upp skuggorna. För att avfyra blixtarna använder jag fjärrutlösare (radio).

Jag framkallar all svartvit film sjÀlv. AnvÀnder Agfapan APX100. Denna film bÄde för smÄbild och mellanformat. Jag framkallar dem i Rodinal. AnvÀnder framkallningsdoser frÄn JOBO. Har fortfarande kvar frusen APX100 och APX 25 (120 film).

Då jag gör kopior använder jag DURST M600 med färghuvud och EL-Nikkorobjektiv som förstoringsapparat. Papperet är ett multigradeplastpapper som heter Varycon. Papperet framkallar jag i egenhändigt blandad framkallare. Receptet hittar du på Info/artiklar. Tyvärr har jag inte längre möjlighet att själv göra s/v-kopior.

För att fotografera i fÀrg anvÀnde jag oftast diafilm frÄn AGFA. Vanligen anvÀnde jag Agfachrome Precisa 100. Agfa tillverkar inte lÀngre film. Nu anvÀnder jag negativ film frÄn Fuji.

UtstÀllnings och tÀvlingsbilder i fÀrg brukar jag oftast göra som pÄsiktsbilder (pappersbilder). Detta gör jag sjÀlv genom att skanna in filmen pÄ Minolta Dimagé scan dual II och större negativ i Canoscan 9950F, bearbeta dem i en iMac och slutligen skriva ut dem pÄ en Epson photo R285. BÀst resultat har jag uppnÄtt med Epsons papper som heter Matte paper-heavyweight. 


Webmaster©Livio Vodopivec

 

Visitor