fotograf Livio Vodopivec


Att fotografera modeller. Råd till fotografer.


 

COPYRIGHT

©Livio vodopivec gäller för samtliga bilder som visas i denna hemsida.

Bilderna får inte användas till något, utan skriftlig tillåtelse av Livio Vodopivec

Det är viktikt att du uppträder professionelt. Planera fotograferingen noggrant. Det gör att du inte velar samt att du vet vad du skall göra. På så vis blir du inte nervös vilket gör modellen trygg. Sätt er ner innan fotograferingen och låt modellen veta vad du förväntar dig av fotograferingen och vad du vill uppnå. Kom överens vad för typ av bilder och hur dom skall tas och håll dig till detta. Är du nervös eller osäker över fotograferingen så säg som det är att du är nybörjare och vill lära dig. Att vara ärlig skapar förtroende och så riskerar du inte att någon blir överraskad eller besviken.

Före fotograferingen skriver modellen och du under ett modellformulär eller kontrakt. Ett modellformulär är ett juridisk dokument som fotografen och modellen skriver under. Där står vad man får och inte får använda bilderna till. I kontraktet bör stå om bilderna får säljas kommersiellt, om fotografen eller modellen använda bilderna till sin portfolie, om bilderna får visas på Internet m.m. Även vem som äger fotografirätten, den konstnärliga rätten till bildens utseende bör vara med. På så sett blir det inget bråk i framtiden vad bilderna får användas till.

Värm gärna upp fotograferingen med några enkla bilder. Med det menar jag bilder som inte kräver någon avancerad posering från modellens sida.

De flesta är nervösa i början, både fotografer och modeller, därför är det viktigt att du försöker skapa en positiv stämning redan under de första minuterna av fotograferingen. Visa att du har roligt, var vänlig och överös modellen med beröm. Använd ord som bra, snyggt, härligt osv. för varje bild du tar. Men gör modellen något som inte är bra är det bra att du informerar modellen om detta, på så sett lär man sig posera. Men kom ihåg att beröm är viktigt. Detta gör modellen lugn och ökar självförtroendet när hon/han märker att du är nöjd med samarbetet.

Spela gärna lite musik i bakgrunden då tystnad kan vara ett stort stressmoment. Välj musikstil efter vilken typ av människa modellen är och/eller vilken typ av bilder du skall ta. Ha gärna med dig några blandade cd-skivor och fråga vad modellen tycker om för musik. Ha även också lite dricka tillgängligt för modellen.

Kommunicera med modellen. Ber du modellen att hålla en obekväm pose, fråga hur hon har det, hur det går. Är det jobbigt så fråga henne om det är okej att hålla den poseringen i någon minut. Arbeta snabbt. Ta en paus sedan innan ni går vidare till nästa pose.

Håll inte på för länge utan avbrott, detta hjälper modellen att koppla av och ladda upp inför nästa bild som skall tas. Låt gärna modellen lämna scenen för att sätta sig på en stol eller bara få stå vid sidan av medan du sätter upp ljussättning m.m. inför nästa bild. Ibland kan filmbyte vara en naturlig paus.

Stressa aldrig igenom fotograferingen. Låt det ta den tid det tar eller ta bara det du hinner med. Stressar du igenom en fotografering för att kunna hinna med så mycket som möjligt, så kommer du bara att få ett dåligt resultat, d v s ett fåtal bra bilder.

Innebär fotograferingen klädbyten, sminkning m.m. så låt modellen få använda ett avskilt utrymme som hon kan ha sina saker i och ibland få koppla i enskildhet. Respektera avskildheten i detta separata utrymme.

Vidrör i minsta mån modellen. Behöver håret, en hand, en fot eller liknande rättas till så beskriv i ord vad du vill ha ändrat. Är det inte möjligt att modellen själv skall kunna ändra pose eller rätta till något klädesplagg, be då om lov innan du rättar till något. När det gäller modellens närområde så säg alltid till vad du tänker göra. Om du måste mäta ljuset tala då om detta och kör inte bara upp ljusmätaren i ansiktet på modellen.


Har du några frågor, synpunkter eller kommentarer på denna text, så hör av dig till mig. I Kontakt finns info om hur du kan kontakta mig.

 


Webmaster©Livio Vodopivec

 

 

Visitor