fotograf Livio Vodopivec


Fotografen

Teknik jag använder

Stå modell

fotograf Livio VodopivecJag har sedan skolåldern varit intresserad av att teckna, och var en gång ganska bra på detta. Fick prova på fotografering på gymnasiet och blev helt såld. Tyckte det var kul med mörkrumsarbetet, att se bilden växa fram i framkallaren. Glömde bort teckningen och fortsatte att fotografera allt möjligt. De första årens kopior i svartvitt är inga bra kopior kvallitétsmässigt. Gråa och tråkiga. Sakta men säkert arbetade jag mig fram till bra svartvita kopior. Till stor del är jag självlärd. Har dock gått en del fotokurser i mörkrumsteknik, studioteknik och modellfoto. Har då och då gått tillbaka till teckning och då framför allt kroki. Har även testat oljemålning. Dock tycker jag fotografering är roligast. Jag har fotograferat sedan 1974 med små korta avbrott. Det som intresserar mig mest sedan åttiotalet är porträtt och modellfotografering i svartvitt. Får då och då ett begär att fotografera naturen i framför allt svartvitt. detta är ett kul avbrott i allt annat fotograferande och samtidigt en utmaning.

Jag försöker alltid att få med känsla av rymd, linjer, skuggspel och ibland humor eller sarkasm i bilderna jag gör. Jag tycker att fotografi mycket väl kan betracktas som konst. Det är denna typ av fotografi som jag försöker skapa. Många misslyckande och få riktigt bra bilder. Konst är ingen dussinvara. Det är ingen konst om det vore lätt, är kanske inte helt fel uttryckt.

Tänk att i det ögomblicket då du trycker på kamerans avtryckare fastnar det reflekterade ljuset från det som finns framför kameran på en film med ljuskänsligt silversalt. Har finns ett embryo till en bild. Det är ingen bild fören du framkallat filmen i ett kemiskt bad. Där blir silversaltet som håller på informationen från ljuset aktiverat och börjar växa. Det växer tills du bestämmer att nu är det tillräckligt stort för att det skall vara en bild (kopieringsbar bild). Därefter kan du förändra bilden när du kopierar (göra pappersbild). Att göra en bild på kemisk väg är något speciellt.

Nu är det inte så att jag ogillar databehandling av bilder utan jag gör mina färgbilder och en del svartvita bilder med hjälp av datorn. Dock går jag via ett negativ eller ett dia. Det mesta som går att göra i datorn har man sedan årtionden kunnat göra på kemisk väg, om än bökigare och tidskrävande. Man skall dock ha klart för sig att en dålig bild sällan blir en bra bild för att man manipulerar den i dator eller på kemisk väg.

Fotograferar nu även digitalt då det underlättar framtagandet av färgbilder. 

COPYRIGHT

©Livio Vodopivec gäller för samtliga bilder som visas i denna hemsida.

Bilderna får inte användas till något, utan skriftlig tillåtelse av Livio Vodopivec

Har du frågor eller kommentarer, eller vill få en fotografering gjord är du välkommen att höra av dig till mig.

 

Med vänliga hälsningar

Livio Vodopivec


Webmaster©Livio Vodopivec

 

 

Visitor