fotograf Livio Vodopivec


VILL DU BLI MODELL

Den här texten är skriven av © Peter Ottingius
och texten finns i original på
www.ottingius.com


 

COPYRIGHT

©Livio vodopivec gäller för samtliga bilder som visas i denna hemsida.

Bilderna får inte användas till något, utan skriftlig tillåtelse av Livio Vodopivec

 Det finns flera olika typer av modelljobb och olika vägar att gå. Kraven är högre för proffsmodeller än för människor som har modellandet som fritidssysselsättning.

Tyvärr så vet de flesta noviser inte alls vad modelljobbet innebär. Modelljobbet är inget glamoröst arbete som många tror. Inte heller är det så att jobben ramlar in av sig själva och pengarna bara strömmar in. Detta är enbart några få förunnat några år i deras karriär. Det handlar mycket om utseende och utstrålning men även om egenskaper som självförtroende, självtillit och tålamod m.m. Vill du satsa som modell så kommer du hela tiden bli bedömd efter ditt utseende på ett för oss andra onormalt sätt.

Är du motiverad och vill prova på så kommer här lite tips.

Hitta en modellagentur

För att ha en chans till att bli framgångsrik som modell så bör du en agentur som hjälper dig. Dom försöker sälja dig, så du får modelljobb och hjälper dig med det praktiska. Pengarna som de tjänar är kommission på vad de ger dig för arbete, oftast 10 - 20%.

Agenturerna letar efter två typer av modeller.

Den första typen är vanliga människor utan krav på vikt, längd, ålder m.m. Dom söker alla slags människor, barn, pensionärer, mulliga människor och människor med olika nationaliteter. Det viktigaste är att du är normalt byggd, har bra hy och hår, är positiv, utåtriktad och framför allt att du blir bra på bild. Så här ställs inte alls samma hårda krav som för typ nummer två.

Den andra typen modeller har ganska stränga krav på vikt, längd och utseende. Oftast kallas den här typen av modell för mode eller mannekäng modeller. Tjejer bör vara mellan 170 - 180 cm långa, ha 36 - 38 i klädstorlek och bör vara 14 - 23 år gamla. För killar gäller följande; längd 180 - 190 cm långa, klädstorlek 48 - 52 och vara 16 år eller äldre.

Vill du komma i kontakt med någon agentur så skriv ett brev till dom, där du berätta lite om dig själv, fritidsintressen m.m. Inkludera följande fakta; ålder, längd, hårfärg, ögonfärg, kläd och skostorlek. Skicka med ett par nytagna bilder på dig själv i helfigur och ansiktsbild, där det klart framgår hur du ser ut. De flesta agenturer vill att du skickar med returporto om du vill ha bilderna tillbaka. Agenturen gör en bedömning om dom kan ha användning av dig.

Oseriösa i branchen

När du väljer ombud eller agentur så bör du se upp med några saker. En seriös agentur tar aldrig betalt av dig för att du skall få bli modell. Se upp om det kostar pengar att vara med i deras modellregister, om du måste betala registreringsavgifter, eller avgifter för möten m.m. Du bör också se upp om dom måste använda sin egen eller en speciell fotograf till att ta bilderna. Om dom säger att du måste gå deras modellskola eller andra kostsamma utbildning osv.

Dessa agenturer lever på att du vill bli modell och inte på att skaffa jobb åt dig. Sådana agenturer söker oftast konstant efter nya modeller, som dom kan tjäna pengar på.

Dessa agenturer har inte fått tillstånd av Länsstyrelsen att driva en modellagentur utan måste ta betalt av dig för att tjäna pengar. Oftast så tar dom även en förmedlingsavgift av de fotografer som försöker kontakta dig, jag personligen skulle aldrig betala något för att få kontakt med en modell som jag inte vet att jag har användning för. En seriös agentur får sin inkomst genom provision av det uppdrag de kan hitta åt dig. Blir du antagen i deras register så försöker dom aktivt sälja in dig hos sina kunder.

Det finns ett antal oseriösa personer som lovar unga flickor och pojkar med fantastiska karriärer, trots att man inte uppfyller minimikraven till att bli modell. Så om någon lovar dig jobb med detsamma med en massa lön så var kritisk, var restriktiv hur du lämnar ut ditt namn och telefonnummer. Ta personens eller /och företagets namn och telefonnummer, kontrollera personen/företaget innan du kontaktar personen igen.

Bli modell utan en agentur

Blir man inte antagen av en agentur så finns det fortfarande chans till att få jobba som modell, det kommer att kräva mer tid och engagemang från din sida. Du kan själv sätta ihop en portfölj med bilder på dig själv och sedan försöka sälja in dig direkt till fotograferna. Men du kan inte räkna det som ett heltidsjobb. Men det ger träning och erfarenhet som du har nytta av i framtiden.

Sätt samman en bildportfölj (portfolio)

En bildportfölj är en samling med dina modellbilder som du använder till att visa upp hur du blir på bild för eventuella kunder. Den kan variera i storlek och antalet bilder, men du skall sträva efter kvalité istället för kvantitet. Försök att inte använda alltför många likadana bilder, bilder med samma posé eller med samma kläder. Portföljen är lika bra som din sämsta bilder i den.

Att själv sätta samman en bildportfölj kan bli lite kostsamt, men är ändå billigare än att betala oseriösa agenturer till att ta bilderna. Jag känner folk som betalt mellan 5.000:- till 8.000:- till någon firma för att få en portfölj, dessa priser är rena rånet.

Ingen portfölj är värt namnet som bara är fotograferad av en fotograf. En portfölj om den skall vara användbar behöver varieras, med så många stilar, tekniker, bakgrunder, trender osv. som möjligt. Portföljen behöver mer än en fotografs stil och bildseende, den kommer bli din enda chans till arbete så den måste vara en process och ständigt uppdateras. Så den blir aldrig fullständig eller klar.

Få ihop bilder

Ingen skall behöva betala överpriser för att få ihop en portfölj. Det finns en massa blivande fotografer som själv behöver få ihop en portfölj och söker modeller till den. Eller så behöver dom en modell för att testa ny utrustning eller någon ny idé. Där oftast modellen endast betalar med sin tid eller att fotografen och modellen delar på materialkostnaderna.

Tänk bara på att du får ett modellformulär ifyllt innan fotograferingen, där du och fotografen kommer överens om hur bilderna får användas. I ett modellformulär står det exakt hur du och fotografen får använda bilderna och skall skrivas under av båda parter.

Hitta fotografer

Det finns alla slags typer av fotografer, heltid, halvtids, elever, och amatörer som kan hjälpa dig med bilder till portföljen. För att hitta intresserade fotografer så kontakta lokala fotoutbildningar. Eleverna behöver öva sig och du kanske får bra bilder till din portfolie. Hör med fotobutiker som riktar sig till yrkesfotografer, t ex Molander AB, YFO, Voxon m.m. och sätt upp ett flygblad om att du söker fotograf till dina portföljbilder. Finns dom inte på din ort så kanske dom ändå har kunder i din närhet.

Fungerar inte detta så leta efter avancerade amatörer på dom vanliga fotobutikerna eller kontakta lokala fotoklubbar. Alla typer av fotografer kan vara bra eller dåliga. När du hittar någon fotograf som är intresserad, be att få se fotografens bilder så du kan avgör om han/hon är seriös och har den tekniska kunskapen som behövs innan fotograferingen. Gillar du inte bilderna så finns det stor risk att själv kommer bli besviken.

Var försiktig när du skall träffa en person du inte känner, tag med en vän eller försök mötas på en offentlig plats. Var försiktig utan att vara paranoid. Låt dig aldrig pressas till att ställa upp på något som du inte vill och som du kan komma att ångra senare. Tvivlar du så säg nej och håll fast vid det. Du kommer säkert att bli tillfrågad om alla möjliga saker och det är helt okej. Men respekterar inte fotografen ditt svar utan försöker ändra din mening, så gå din väg.

Välj bilder till bildportföljen

På detta sätt så kommer du snart att få ihop lite bilder på dig själv. Men var kritisk, du kommer få några bra bilder men många dåliga. Du kanske kan be fotograferna som fotograferat dig att hjälpa dig med att välja bilder, men låt dom inte välja sina egna bilder utan försök få en objektiv bedömning på andras fotografers bilder på dig. Använd inte dom dåliga bilderna.

Sök själv modelljobb

När du börjar få erfarenhet så kan du börja sälja dig själv och ta betalt för ditt arbete. Börja söka uppdrag genom leta upp fotografer i gula sidorna, titta i Svenska fotografers förbund eller Bildleverantörernas förenings medlemsmatrikel som finns på Internet.

Ring upp fotograferna och be att få träffa dom så att du kan visa upp dig och din portfölj. Kontakta fotoklubbar, fotoskoler och stå modell för dem, ju mer erfarenhet du får desto bättre jobb kommer du få. Du kan även försöka sälja dig genom att deltaga i olika modellforum eller genom Internetsidor, egen eller modellsida.

 

OBS! Banta inte

Om du inte har de rätta förutsättningarna till att bli modemodell med storlek 36-38 så skall du inte banta. Önskar du gå ner i vikt så är det viktigt att du väntar tills kroppen är färdigutvecklad, och detta blir den inte fören vid dryga 20-årsåldern. Oftast löser sig ett viktproblem om man äter sunt och motionerar ofta. Fysisk träning och rätt kost är nyckeln till god hälsa.

Bantar du så kommer du hela tiden få kämpa med bantingen och det kommer att slå tillbaka emot dig senare, samtidigt som det är farligt och osunt. Fotograferna önskar arbeta med sunda, friska och naturliga modeller. Det hela handlar om livsstil.


Innehållet i denna text skriven av Peter Ottingius är helt i linje med mina egna åsikter. Jag tackar Peter för texten. / Livio Vodopivec

Vill du prova på att stå framför kameran eller har du några frågor, synpunkter eller kommentarer på denna text, så är bu välkommen att höra av dig till mig eller till Peter.

I Kontakt finner du hur du får kontakt med mig.


Webmaster©Livio Vodopivec

 


 

Visitor